12_2017 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 02, 2017 11:38
Filed Under: Blog

02.12.2017

Začnem netradične - máme tu Vianoce - síce už sú tu tuším tretí mesiac (súdiac podľa reklamy), ale čo už. Nakoniec, sú už Vianoce aj v lete (napríklad Alza s tým je zeleným nepodareným skrčkom s vykastrovaným hlasom). No, fakt máme čas na to aby sme si to užili. A ešte pár týždňov a naozaj tu aj budú. Potom si zase na chvíľu vydýchneme. Potom to začne znova. A blbých reklám pribúda.

Tých idiotských reklám v TV je hodne, napríklad:

"Menopauza nie je pauza ..."

"Požičajte si koľko chcete na čokoľvek ..."

Plus som si hovoril že tam kde spievajú v Bille je tak blbá reklama že sa nedá prekonať. Dá. Teraz je tu vrieskajúca reklama - Zľavomat. Zjavne sa dajú prekonať aj takéto míľniky. Stačí chcieť.

Fakt si občas hovorím na aké cieľové skupiny sú niektoré reklamy zamerané - a mám problém nájsť komu to má byť určené. Buď som ja neštandartný, alebo okolie.

_______________

Skočím na inú tému:

- smerujeme k svetlejším zajtrajškom (zaujímavé je to že aby bolo svetlejšie tak treba makať v noci), premiér pracoval (žeby prvýkrát v živote ?) v noci, vďaka nemu dnes všetci poznáme slovíčko zvarky

- konečne niečo prínosného

- len aby zajtra neznamenalo včera

_____________

Ja som zase pred pár dňami robil s disketovými jednotkami pre Atari a pri tej príležitosti som si spomenul že cca pred rokom som založil jednu mechaniku (čiste to bola len kompletná mechanika TANDON 5.25" k jednotke Atari 1050), lenže kde je ? ..., hľadal som ju dlho, prezrel som všetko a aby reč nestála pre istotu niekoľkokrát. Sakra, takto dokonale zašitú vec som jednoducho ešte v mojich zásobách nemal. Mohol by som to definovať tak že som sa otočil okolo svojej osi a skonštatoval som že tu niekde by malo byť ... blbá definícia, ale potvrdila sa v plnom rozsahu. Prešla hodina, dve, hľadal som ostošesť, v duchu som sa už zmieroval s tým že som ju asi počas roka v divnom rozmare vyhodil (kde som to vtedy založil, lenže teraz "okno" rozmerov ako Tichý oceán) - a tu zrazu jedna papierová krabica a v nej bola tá jednotka zašitá - potvora jedna, nepamätal som si že by som ju tam niekedy vložil. Takže tu máme občas sa vyskytujúci stav - buďto to tam do tej krabice zašil pred časom niekto iný, alebo si musím priznať že mám deravú hlavu. Prikláňam sa k prvej variante ... je to jasné, nie ? Laughing

Mňa vo výsledku teší že je tá floppy jednotka na svete, uff už som ani nedúfal. Alebo definujem to s odstupom niekoľkých dní takto - príliš veľa rozbehnutých projektov - a málo dokončených = veľa vecí na rôznych miestach = dvojhodinové hľadanie. Poučenie ?

Redukujem ... tiež som to počul v jednej reklame. Akurát si pritom netľapkám na brucho.

__________

Keď už dnes tak ďatlujem:

Pre časom som riešil jeden interface pre prepojenie vstupného vrátnika s tel.ústredňou (pričom sa nesmelo zasahovať nijako do el.vrátnika) a pritom to musí byť schopné na vstupné zazvonenie v zvolenom časovom intervale automaticky otvárať dvere na vchode. Priznám sa že som to dlho riešil, pretože som mal nejaké zdravotné problémy, na druhú stranu som ale zase mal čas si to dokonale premyslieť ako na to. Postavil som to (je to urobené inak ako som si najprv navrhol a podstatne jednoduchšie ako sa zdalo na prvý pohľad), robí to čo treba na druhý pokus (fungovalo to síce už na prvý pokus, ale po otestovaní ešte boli vznesené ďalšie dve požiadavky, tak som to postupne doplnil), takže som s tým vo výsledku spokojný. Veľa času na premýšľanie síce neznamená vždy urobiť dobré riešenie, ale tentoraz sa mi to fakt podarilo. 

Čo ma prekvapilo - nikto mimo mňa nemal chuť sa do toho pustiť, považovalo sa to za nesplniteľné.

__________

Ešte jedna spomienka:

Pred dávnejším časom som riešil ešte jeden problém - priemyselné veľkoobjemové pračky a úpravy ich programového vybavenia. Tu urobím krátke odbočenie - spisovne by malo byť napísané práčky, ale u nás sa kedysi pralo a nie prálo ..., koniec odbočky. Asi sa divíte čože s tým, ale predstavte si toto, pračky existujú, výrobca už nie, pračky fungujú a majú software ktorým sa dá definovať aké data sa použijú a tým je aj povedané čo má pračka u zákazníka reálne robiť. Vtip je v tom, že pračka používa v sebe jednu 32kB EPROM a v nej je nahraté programové vybavenie spolu s definovanými pracími nastaveniami. Lenže - software na túto úpravu dátovej časti existuje (našiel som ho na webe, hi !, firma ktorá tie pračky vlastní ho pritom nenašlaWink, mali ste vidieť tú radosť keď som im soft našiel), ale tak isto má vedieť spojiť vlastný program s upravenými dátami. Data sa vygenerujú - ale vlastný program do pračky samostatne neexistuje, nezoženiete ho (ani na webe). Tak som to vyriešil tak že som vyňúral kde má ležať vlastný program a kam sa majú uložiť nadefinované úpravy pracích programov. Strávil som nad tým pár hodín, podarilo sa ! Nebolo to také jednoduché ako sa na prvý pohľad môže zdať. Výrobné tajomstvo ako na to si  ponechám, prišiel som na to sám a teda je to moje know-how. Jednoducho mi v hlave zapálili v potrebný okamžik všetky žiadané súvislosti. Pár pokusov a prišiel som na to. Napálil som Epromky (program + data) na viacero typov priemyselných veľkoobjemových pračiek - a fičí to na jednotku. Som rád že som to síce robil tak že na začiatku som na to išiel akoby som sa chytal pravou rukou za ľavé ucho a naopak - ale fakt to funguje a ide to - no problem. Stačilo mi k tomu mať v ruke len jednu origo Eprom priamo z jednej pračky, ostatné som si z toho postupne poskladal. Tie úpravy sa týkali 4 druhov veľkobjemových pračiek.  Aj s týmto som spokojný. A tak isto sú spokojní aj majitelia tých pračiek.

__________

Popis niektorých sektorových kopírovacích programov pre disketovú jednotku Atari XF551 určených pre kopírovanie Quad hustoty (pritom sú tu aj 2 sektorové kopíráky pre Atari 1050 - aby som si spomenul aj na inú a veľmi používanú jednotku):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-Sector-copy-programs-Single-Medium-Double-Quad-density.aspx

_____________________________________________________

04.12.2017

Keď sa už konečne nazbierali celé 4 operačné systémy pre disketovú jednotku Atari XF551 tak sa patrí mať k tomu aj zapojenie ktoré to vie využiť a je tu aj binárka na napálenie do novej Eprom 27128 namiesto pôvodnej 2764:

http://blog.3b2.sk/igi/post/4x-OS-(firmware)-Atari-XF551.aspx

_____________________________________________________

09.12.2017

Upravil som dva Basic-ové programy tak aby bežali ja na SBC6502, nech je k tomu aj nejaké programové vybavenie, konkrétne hry:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-12-software-Basic-programs-World-War-III-STARWARS-1.aspx

_____________________________________________________

11.12.2017

Pekne nakreslené a vysvetlené ako si urobiť do počítača Atari 4x operačný systém:

http://blog.3b2.sk/igi/post/4x-OS-computer-Atari-600XL-800XL-800XE-130XE-65XE.aspx

____________________________________________________________

14.12.2017

Kniha s množstvom otázok a odpovedí na tému Atari - Vianočný prídel ... :

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-8-Bit-FAQ-A4pdf.aspx

_____________________________________________________

21.12.2017

Pár riadkov na zábavnejšiu tému: procesor 6502 - proste Vianočné riadky ako vyšité:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Vianocne-criepky-o-procesore-6502.aspx

_________

Máme tu výročie - 70 rokov tranzistoru.

Ten prvý bol síce germániový a tieto germániové tranzistory sa udržali vo výrobe celkom dlho, ale tie by sa nám do výpočtovej techniky veľmi nehodili či už kvôli stabilite a odberu, ale nejako sa predsa začať muselo. A zo začiatku v 50-tych a 60-tych rokoch (u nás ešte aj začiatkom 70-tych rokov) tranzistory celkom bez problémov koexistovali zároveň zo svetom elektróniek. Celkom zábavné boli prenosné rádioprijímače (polovica 50-tych rokov) ktoré mali na vstupe subminiatúrnu elektrónku s anódovým napätím 40V (napájal ju malý tranzistorový menič) a ďalšie stupne v nf už potom boli čiste tranzistorové - jednoducho vtedy ešte nevedeli urobiť vf tranzistor s požadovanými vlastnosťami. Parádny hybrid. A ešte jedna perlička, tie naozaj prvé celotranzistorové rádioprijímače pracovali s dnes už naozaj neobvyklým napájacím napätím - 22.5V. Elektrónky už vtedy dokázali fungovať s anódovým napätím =12V ... Takže tých paradoxov na tú dobu celkom slušne, nie ?

_____________________________________________________

24.12.2017

Posledný príspevok sa venuje jednej osobe - sir Clive Sinclair:

http://blog.3b2.sk/igi/post/The-Sinclair-Story-Clive-Sinclair.aspx

_____________________________________________________

26.12.2017

Dnes som si tak prezeral hodnotenie od čitateľov - a vidím jednu zaujímavú vec - nízke hodnotenie vždy ak treba niečo postaviť vlastnými rukami. Takže tu mám týpka ktorý hodnotí to na čo sám nemá. No, ak na to nemám tak nehodnotím, ale zase pozrime sa na to - web je predsa plný "tiežodborníkov". Tak si pozriem IP, nech viem komuže to tak ležím v žalúdku. Ale poďme ďalej, máme sviatky a nenechám sa znechutiť.


Zmena, nikdy nehovor nikdy - až teraz bude posledný tohtoročný príspevok:

V časopise MICRO - The 6502 Journal bol popis Basicu pre testovanie RAM pamäte, bezvadne sa tak isto hodí na SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-15-software-OSI-memory-test-in-Basic-MICRO-The-6502-Journal.aspx

Konečne zase niečo pre SBC6502 ...

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:41 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: