Atari - čriepky. Atari tidbits. 3.

By Administrator at októbra 16, 2018 18:58
Filed Under: Atari

Nepravidelný občasník, alebo občasný nepravidelník  ? (je to stále lepšie ako riešiť mnohostranný uholník ...). Sú to proste čriepky (a aj črepiny) z oblasti Atari. Tak vitajte aj v tejto oblasti, nech vidíte čo sa vyrobilo, čo sa používalo a čo sa - sem-tam aj posralo, alebo čo sa podarilo a z čoho máme radosť.  Wink

____________________________________________________________


 

Už som popisoval úpravu FD jednotky Atari 1050 - teda vyrezanie otvoru do horného krytu - bolo to v prvej časti čriepkov. Niekomu sa to páči, niekomu nie, ale je to realita. Použitá mechanika v hornej FD jednotke je WST, ktorá sa u nás prakticky nevyskytuje (iné uloženie hlavičky a iná konštrukcia FD mechaniky - je v nej použitý rýchlejší stepper motor, preto dokáže zvládnuť rýchlejšie krokovanie hlavičky, motherboard je ten istý - len sa používa WST firmware ktorý je práve vďaka rýchlejšej mechanike rozdielny oproti mechanikám TANDON).  Ale vrátim sa späť k videu (má cca 12 a ¼ minúty, stojí za zhliadnutie) - vo všetkých 4 mechanikách Atari 1050 je použité HAPPY rozšírenie, ktoré s dodaným soft vybavením umožňuje naraz kopírovať diskety cez tieto HAPPY jednotky. Zaujímavé, že ? Pred rokmi paráda, dnes je to už iba taká čerešnička na dorte, ale aj tak rýchlosť záznamu je obdivuhodná.

(Ale aj tak je to vec čo sa hneď tak nevidí - teda takáto zostava.)

Asi je dobré pripomenúť že tu už treba počítať s tým, že sa môže dostať denné svetlo priamo na čidlo senzoru 0-tej stopy. Ak by bol problém pomôže krytka položená na hornú plochu čidla. Síce jednotka bezproblémovo funguje aj otvorená - ale čert nikdy nespí ...Smile

Video:

Atari HAPPY 1050 Four Drive Duplication Station

____________________________________________________________

Takže poriadni vykukovia (alebo nazvime to priamo tak ako sa patrí - vydrbanci) stále existujú, toto nájdete v ponuke nemeckej verzie eBay:


 

Ak si to chcete postaviť za pár šupov (tak do 10.- Euro, skôr Vás to vyjde na menej) a nie za 300.- Euro + poštovné - to je asi preto aby to tomu dodalo vážnosť (Tongue out ) a teda ak ste trošku šikovní a viete bastliť tak rozhodne nemusíte namastiť kapsu nejakému hajzlíkovi, pozrite si to tu - moje zapojenie na rozdiel od tohoto inzerovaného "super kusu" bez problémov zvláda aj medzipolohy a to je "sakra rozdiel" !:

Mini Joystick ála Igi

____________________________________________________

 

Prerábka zdrojovej časti disketovej jednotky Atari XF551 s tým že celý nový zdroj sa nachádza priamo vovnútri jednotky:


link na kompletný článok:

ROD - XF551 power supply

 

Môj komentár k tomuto riešeniu:

Ak to budete robiť tak ako v pôvodnom článku tak to setsakra, setsakra musíte odizolovať je to otvorený spínaný zdroj do jednotky Atari XF551, inak to možno bude Vaša posledná zábava v živote. Radšej by som tam dal zdroj origo v jeho pôvodnom plastovom obale (a kľudne mimo FD jednotky) a netreba potom riešiť izoláciu. Jednoducho robíte zo sieťovým napätím a tam treba byť naozaj opatrný !

___________________________________________________________

 

Modding disketovej jednotky Atari XF551:

 

 

Aj takto sa dá, i keď zrovna nemôžem tvrdiť že som nejakým veľkým zastáncom takéhoto smerovania, ale keď doma máte jednotku ktorá sa nedá opraviť (ale kto sa snaží tak opraviť sa dá pomaly všetko) tak môžete skončiť podobne ...

__________________________________________________________

ATARI 600XL to Raspberry Pi Retro Gaming Mod Project :


 

Presne toto platí aj na tento projekt - máme skrinku od Atari 600XL, ale nakoniec podrobnosti tohoto projektu si prečítajte sami:

http://atari600xl.blogspot.com/2015/12/ethernet-back-panel-port.html

Keď sa dá tak sa takémuto "moddingu"  zďaleka vyhýbam. Ale je zaujímavé čo všetko sa dá vymyslieť.

______________________________________________________

 

Using an Atari 800 XL as a USB Keyboard:

http://blog.pixelpracht.net/?p=710

Tu je to jasné podľa nadpisu, takže ak niekto chce experimentovať má možnosť.

_____________________________________________________________


PC v skrinke od Atari 800XL:

Tak toto je ďalší "modding" nad moje gusto, ale robí sa to. Aj takto sa dá prerobiť mašina. A potom sa na tom spustí emulátor Atari ...

 

 

http://blog.tynemouthsoftware.co.uk/2015/03/atari-800xl-pc.html

_____________________________________________________

 

Programátor Eprom:


Tak tento programátor som spomenul už v minulých čriepkoch - ale ako to už býva (to sú mi veci !) práve teraz som objavil jeden materiál kde je tento programátor naozaj podrobne popísaný - teda je tam schéma a je tam aj software. Ponúkam tu celý materiál, koho to zaujíma tak ten si tam časť o tomto programátore nájde (nápoveda - začína to na strane č.34):


Tips_and_tricks_Atari.pdf (235,91 kb)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

16. 10. 2018 19:00:13 #

trackback

10_2018 Blog, Notes.

10_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: