Atari 1050 - WST drive unit. World Storage Technology FD unit.

By Administrator at októbra 03, 2018 11:38
Filed Under: Atari


Mechanika Tandon použitá v jednotke Atari 1050 je veľmi známa - a je najrozšírenejšia, vyrábala sa v Singapúre, tú dodnes vidíte prakticky všade. Ale vyrábala sa ešte jedna 5.25" mechanika, ktorá bola tak isto určená do disketovej jednotky Atari 1050. FD jednotka mala označenie WST - World Storage Technology - a tejto FD jednotke bude venovaný dnešný krátky pokec.


WST jednotka sa vyrábala v Hong Kongu, základná doska tejto disketovej jednotky (motherboard) používala na čierno eloxovaný hliníkový chladič (lepší odvod tepla), je to taký neklamný poznávací znak (teda mimo iného vzhľadu FD mechaniky).

Pohonný pásik má rozdielnu dĺžku oproti mechanike Tandon a teda vďaka tomu sa nedajú pohonné remeničky medzi WST a Tandon navzájom vymieňať, rozdiel v dĺžke síce robí len pár mm ale stačí to na to že sú navzájom nezameniteľné - WST ploché remeničky sú aj dvojnásobne drahšie (ako náhradný diel). Firmware sa vo WST jednotkách poväčšine dodával v Eprom, nie vo verzii ROM ako bývalo obvyklé pre mechaniky Tandon - ale aj tak si skontrolujte čo máte vo svojej FD jednotke než budete z akýchkoľvek príčin meniť (ROM) Eprom Vašej disketovej jednotky.


V Európe túto verziu disketovej jednotky Atari 1050 s internou mechanikou WST len tak neuvidíte, je ale dobré vedieť že sa vyrábala sa, rozhodne ju len tak ľahko u nás nezoženiete. Vonkajším vzhľadom sa disketové jednotky ATARI 1050 s FD mechanikami vovnútri či už je použitý Tandon alebo WST nijako navzájom nelíšia, rozdielna je použitá FD mechanika. WST mechanika používa rýchlejší krokový motor pre posun hlavičky a teda aj dokáže operácie s pohybom hlavičky previesť za kratšiu dobu - vďaka tomu používa odlišný firmware, ktorý je priložený na konci článku. Pretože  mechanizmy WST používajú odlišné kódovanie kroku hlavičky a aj iné časovanie, tak isto aj majú inú rýchlosť presuny hlavičky do vyžadovanej stopy, preto poväčšine nefungujú na ich mieste mechaniky Tandon - tie to poväčšine nestíhajú vďaka pomalšiemu dodávanému krokovému motorčeku pre posun hlavy v ich mechanike. Síce sa môže stať že za určitých okolností môže "stíhať" s pôvodným firmware WST aj niektorá mechanika Tandon, ale záruku na to Vám určite nikto nedá, skôr je to výnimka ktorá potvrdzuje pravidlo (jedna moja mechanika Tandon to pri testoch naozaj stíhala, bola to prvá mechanika Tandon ktorú som chytil do ruky na test, ostatné ďalšie 3 čo mám som už ani radšej neskúšal ...). Čiže mechanika WST v Atari 1050 kľudne môže používať štandartne dostupný firmware typu J, K a L pre Atari 1050, naopak to ale vždy nemusí platiť. Ak sa budete držať uvedeného nijaké problémy pri používaní nehrozia.

 

Suma sumárum:

Všeobecne je možné zameniť v Atari 1050 FD  jednotky Tandon a WST priamo medzi sebou - s výhradou ktorá je uverejnená na začiatku (ak Tandon namiesto WST nepôjde, teda nebude stíhať pohyb hlavičky - obmedzenie sa týka len mechaniky Tandon, mechanika od WST stíha vždy), treba použiť firmware verzie J, K, alebo L pre  Atari 1050 - ten bude fungovať vždy). Iný rozdiel v ich vlastnostiach pri ich používaní neexistuje. Rozhodne je dobré vždy skontrolovať po akejkoľvek výmene FD jednotky rýchlosť otáčania diskety, má byť 288 RPM/min.

 

Rozdiel v celkovom vzhľade mechaník si môžete pozrieť na nasledovnom snímku:

 

Atari 1050.

Vľavo použitá 5.25"mechanika WST, vpravo 5.25" mechanika Tandon.

Spodná náhonová časť je v podstate zhodná u oboch verzií.

(foto prevzaté z atariage.com)

 

A čo iné už môže teraz nasledovať ako priložený firmware určený do Eprom typu 2732:


 

Eprom file:

WSTR5.BIN (4,00 kb)

 

Vlastný vzhľad 5.25" WST mechaniky mi pripomína v niektorých rysoch disketovú jednotku TEAC FD-55BR, teda riešenie zdvihu hlavičky, vzhľad mechaniky a aj iné drobnosti. Použitý krokový motor v mechanikách je WST - stepper Sankyo Seiki MSHF200B71 (Japan).


Pre "vrtákov":

Spomeniem tu jednu možnosť  ako by sa dala rýchlosť na mechanikách 5.25" Tandon "zdvihnúť" tým že by sa iba vlastný krokový motor pre pohyb hlavičky napájal priamo vyšším napätím =15V (vyššie napätie rovná sa vo výsledku väčšia možná rýchlosť krokového motorčeku). Síce sa to dá riešiť aj takto škrabaním sa na hlave druhou rukou cez uši, celkový získaný prínos pre mňa nie je vo výsledku až tak zaujímavý aby som sa s tým nejako hlbšie ďalej zaoberal (zväčší sa odber a viac bude hriať aj vlastný krokový motorček, bude väčšia spotreba).

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

3. 10. 2018 19:02:06 #

trackback

10_2018 Blog, Notes.

10_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: